Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2019

Ειρήνη του Αριστοφάνη: Τρίτη σεζόν 2019-2020

Ειρήνη του Αριστοφάνη για μικρά παιδιά, από 2 ετών και άνω: μια παραγωγή της ομάδας ΘΕΣ Ερωτόκριτος.


Aπό το θεατρικό σχήμα ΘΕΣ Ερωτόκριτος, για την Ένταξη Παιδιών με Ειδικές Ικανότητες.


Υπόθεση Έργου:
Ο Τρυγαίος, ένας Αθηναίος που έχει βαρεθεί τον πόλεμο, έχει μεγαλώσει ένα σκαθάρι για να το καβαλήσει και να ανέβει στο Δία για να τον ρωτήσει γιατί αφήνει τους Έλληνες να πολεμάνε. Φτάνοντας εκεί όμως βλέπει ότι οι θεοί έχουν φύγει γιατί θύμωσαν με τους Έλληνες και έχει μείνει μόνο ο Ερμής για τις τελευταίες ετοιμασίες. Του εξηγεί ότι εκεί μένει πλέον ο Πόλεμος ο οποίος έχει φυλακίσει την Ειρήνη. Εμφανίζεται τότε ο Πόλεμος που έχει ένα τεράστιο γουδί για να λιώσει μέσα τις ελληνικές πόλεις. Όμως όταν στέλνει το γιο του τον Τάραχο να ζητήσει γουδοχέρι από τους Αθηναίους και τους Σπαρτιάτες αυτός επιστρέφει λέγοντας ότι έχουν χάσει το γουδοχέρι τους, εννοώντας τον Κλέωνα και το Βρασίδα που είχαν σκοτωθεί. Καθώς ο Πόλεμος φεύγει, ο Τρυγαίος καλεί το χορό που αποτελείται από Έλληνες από διάφορες πόλεις για να ελευθερώσουν την Ειρήνη. Χάρη στη βοήθεια τους, κυρίως των γεωργών που έχουν τραβήξει τα πιο πολλά στον πόλεμο, καταφέρνουν να ελευθερώσουν την Ειρήνη και την Οπώρα και τη Θεωρία που ήταν μαζί της. Ο Τρυγαίος επιστρέφει στην Αθήνα μαζί με την Ειρήνη για να τη δώσει στη Βουλή. Μετά την επιστροφή του, τον επισκέπτονται διάφοροι έμποροι που πουλούσαν όπλα και ο Τρυγαίος τους δίνει συμβουλές για το πως να τα χρησιμοποιήσουν τώρα που δεν είναι πια χρήσιμα.



Συντελεστές Παράστασης:
Σκηνικά: Γαβρόγλου Κωνσταντίνος & Γιώργος Καλαϊτζάκης.
Τραγουδούν οι: Φίλιππος Βεργίνης, Αυγερινός Σέρμπος και Λεονάρντο Θίμο. Επιμέλεια Μουσικής:VERVOICE & AVM STUDIOS.
Τραγουδούν επί Σκηνής (με αλφαβητική σειρά): Ελένη Αναγνωστοπούλου, Κωνσταντίνος Γαβρόγλου, Μιχάλης Δημητρίου, Λεονάρντο Θίμο, Λουκάς-Βασίλειος Πίτσος.
Επιμέλεια Στίχων Τραγουδιών: Νικόλας Παπαϊωάννου, Λεονάρντο Θίμο και στους στίχους βοήθησε και η Φανή Γιαννακοπούλου.
Βοηθός Σκηνής: Λουκάς Πίτσος
Προώθηση & Διαφήμιση-Επικοινωνία: Λουκάς Πίτσος και Θεοδώρα Βλάχου, Ελένη-Τζέρι Μαντά και Κωνσταντίνος Γαβρόγλου,
Επιμέλεια CD και Μαριονέτες: Δανάη-Μαρία Καραμολέγκου,
Κίνηση-Χορός: Μαρία Σελέστε Κωνσταντάκη,
Λήψεις Βίντεο: Γιάννης Λιγνός, Νίκος Νούλης
Φωτογραφία Αφίσας: Μιχάλης Δημητρίου, Ελένη Αναγνωστόπουλου 
Trailer: Νικόλας Ψαρρός, Νίκος Νούλης,
Φωτομοντάζ: Λεονάρντο Θίμο,
Απόδοση Ρόλων: Γαβρόγλου Κωνσταντίνος (Ερμής), ο Άτακτος Ατακτούλης, η Θεία Πιπίτσα η Μαγειρίτσα, ο Πέτρος ο Ποντικός, Λουκάς-Βασίλειος Πίτσος (Χορός), ο Μπόλυ ο Αρκούδος, ο Κενάι ο Αρκούδος, η Σάντυ η Φιλενάδα και ο Λεονάρντο Θίμο δανείζει τις φωνές. Μαζί τους ο Μιχάλης Δημητρίου. Και στον ρόλο της "Ειρήνης" η Ελένη Αναγνωστοπούλου.
Σε Μετάφραση του Δημήτρη Ποταμίτη.
Διασκευή Κειμένου-Μαριονέτες-Κουκλοθέατρο-Σκηνοθεσία
του Λεονάρντο Θίμο (Kilorenzos Smith).


15 Μαΐου 2019 στον Εξωραϊστικό Πολιτιστικό Σύλλογο "Ο Ιλισός"


  •     Πρεμιέρα 29 Απριλίου 2018 στον Εξωραϊστικό Εκπολιτιστικό Σύλλογο «Ο Ιλισός» Βακχυλίδου 20-22, Άνω Ιλίσια. (Κοντα Μετρό Μεγαρο Μουσικης, πισω απο το Θεατρο Ελυζε) Παγκόσμια Ημέρα Ευχής και Παγκόσμια Ημέρα Χορού.
  •     19 Μάη 2018 στο «ΚΑΦΕ ΜΥΡΤΙΛΟ»  Τριφυλλίας και Λαμψά, Πάρκο ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ (Πρώην ΚΑΠΑΨ) Αμπελόκηποι, μετρό Πανόρμου. Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.
  •     6 Ιουνίου 2018 για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου), στην αυλή του ΧΩΡΟΥ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ «ΛΕΙΡΙΟΝ» Σαρανταπόρου 25, Χολαργός (Κοντά Μετρό Εθνικής Άμυνας και Μετρό Χολαργός)
  •     5 Οκτωβρίου 2018 στο Κεντρο Ημερησιας Φροντιδας Ατομων με Νοητικη Υστερηση, 28ης Οκτωβριου 256, 19100 Μεγαρα Αττικης – (στάση Γήπεδο) Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών και Παγκόσμια Ημέρα Χαμόγελου.
  •     9 Οκτωβρίου 2018 στο Ίδρυμα «Η Παιδική Στέγη» Φωτομάρα 48, 117 43 Ν.Κόσμος (Στάση Συγγρού Φιξ) Παγκόσμια Ημέρα Ταχυδρομείων.
  •     19 Οκτωβρίου 2018 στο Πανελλήνιο Σωματείο ΑμεΑ ο "Ερμής", Αμερικάνικη Βάση Ελληνικού, Αττικής (Μετρό Ελληνικός) Παγκόσμια Ημέρα Βιοηθικής.
  •     26 Οκτωβρίου 2018 στο Πανελλήνιο Σωματείο ΑμεΑ ο "Ερμής", Αμερικάνικη Βάση Ελληνικού, Αττικής (Μετρό Ελληνικός) του Πολιουχου Αγίου Δημητρίου.
  •     13 Νοεμβρίου 2018 στο Σικιαρίδειο Ίδρυμα (Οδός Πεντέλης 58, 151 26 Μαρούσι) Παγκόσμια Ημέρα Καλοσύνης
  •     24 Νοεμβρίου 2018 στο Κέντρο «Αγκαλιά-Σύλλογος Προστασίας Άγεννητου Παιδιου»(Λεωφόρος Αθηνών 84, Αθήνα) Παγκόσμια Ημέρα Αγοραστικής Αποχής (Ημέρα Αντικαταναλωτισμού).
  •     18 Μαρτίου 2019 στην «Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών Πόρτα Ανοιχτή» (Μ. Γερουλάνου 117. ΤΚ 164 52 Αργυρούπολη) Παγκόσμια Ημέρα Φροντιστή-Νοσοκόμου ατόμων με Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας. /Παγκόσμια Ημέρα Κοινητοποίησεων κατά της "Κατοχής του Ιράκ".
  •     7 Απριλίου 2019  στο «Σύνδεσμο Θεραπευτικής Ιππασίας Ελλάδας» (Π. Κανελλοπούλου 10, 11527, Γουδί Ν. Αττικής) Διεθνής Ημέρα Μαξιλαροπολέμου, Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία στη Ρουάντα και Παγκόσμια Ημέρα Υγείας.
  •     19 Απριλίου 2019  στο «Κέντρο Ειδικών Ατόμων η ΧΑΡΑ» (16ο χλμ. Λ. Μαραθώνος & Πωγωνίου, Παλλήνη, 153 51) Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγυής, τιμάται η μνήμη του Λόρδου Βύρωνα.
  •     15 Μαΐου 2019 στον Εξωραϊστικό Πολιτιστικό Σύλλογο "Ο Ιλισός" ημέρα Τετάρτη και ώρα 18:00 μ.μ. Διεθνής Ημέρα Οικογένειας, Διεθνής Ημέρα Αντιρρησιών Συνείδησης και Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Οζώδη Σκλήρυνση.
  •     7 Ιουνίου 2019 στο 61ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών (Δίστομου 67,  Κολωνός), στα πλαίσια της λήξης της σχολικής χρονιάς 2018-2019. Τιμάται η γέννηση του Ελληνοκύπριου Σκηνοθέτη Μιχάλη Κακογιάννη.
  •     4 Οκτωβρίου 2019 και ώρα 7:00 μ.μ.  στο 4ο Φεστιβάλ Παραδοσιακής Μουσικής, Χορών και Γεύσεων τού Δήμου Ζωγράφου. Παγκόσμια Εβδομάδα Διαστήματος και Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων), σε συνεργασία με τον Εξωραϊστικό Πολιτιστικό Σύλλογο ο Ιλισός, του Δήμου Ζωγράφου στο Πάρκο Γουδή.
  •     22/11/2019: Άγιοι Ανάργυροι (Πρότυπο Οικοτροφείο) (Αγίων Αναργύρων 1, Κάντζα Αττικής) Τιμάται η μνήμη του Άγγλου σατυρικού συγγραφέα Άλντους Λέοναρντ  Χάξλεϋ.
  •     9/12/2019: Σύλλογος Φίλων Παιδιών με Καρκίνο-Ελπίδα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Λεβαδείας 8, Γουδί 11527. Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Διαφθοράς. Διεθνής Ημέρα Μνήμης και Αξιοπρέπειας για τα θύματα του Εγκλήματος της Γενοκτονίας και της Πρόληψης αυτού του Εγκλήματος. Τιμάται η μνήμη του βραβευμένου Αμερικάνου Ηθοποιού Μπρόντερικ Κρόφορντ.


Οι περιπλανώμενοι «παλιατζήδες» του Θεάτρου συνεχίζουν την θεατρική πορεία τους για 3η Σεζόν!!

Πρεμιέρα της θεατρικής παράστασης Μπόντζο: Ένας Αλλιώτικος Καουμπόη-2019

Για τη θεατρική μας Ομάδα ήταν μια ιστορική παράσταση, αυτή της 18ης Μαρτίου 2019, καθώς εγκαινιάζει τον 2ο κύκλο των παραστάσεών μας σε Ιδρύματα-Φορείς που επιτελεί υψηλό έργο κοινωνικoύ φορτίου. Αλλά και σε ατομικό επίπεδο η 18η Μαρτίου 2019 συνιστά μια αποκάλυψη μοναδικής συναισθηματικής κορύφωσης διότι παίξαμε στο μικρό θέατρο "Μεγάρου Μουσικής, Εμμανουήλ Βουρέκας" στην Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών Πόρτα Ανοιχτή στην Αργυρούπολη. Μία κορύφωση που επιτυγχάνεται μόνο όταν στο τέλος της παράστασής μας ήρθαμε σε επαφή ξεχωριστά με τα παιδιά που εμπνεύστηκαν από μας αυθόρμητα και ζωγράφισαν για την αγάπη, τη χαρά τους και την Ειρήνη μας.
Φωτογραφίες από την «Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών Πόρτα Ανοιχτή», Αργυρούπολη

Δεν έχουμε παρά να νιώσουμε δικαιωμένοι και για αυτή την επιλογή μας και να αντλήσουμε δύναμη για τη συνέχεια του ταξιδιού μας. Ένα ταξίδι που θα περιλαμβάνει ξανά ως σταθμό το συγκεκριμένο Κέντρο, που αν και βρίσκεται στη μακρινή Αργυρούπολη, θα βρίσκεται από εδώ και πέρα μαζί μας στην καθημερινή σκέψη μας.


    "Να στοχεύεις ψηλά, το φεγγάρι. Ακόμα κι αν αποτύχεις, θα βρεθείς ανάμεσα στ’ αστέρια."
    Les Brown


Αν κι η επιτυχία μας συνεχίστηκε και τον Απρίλιο, στο Σύνδεσμο Θεραπευτικής Ιππασίας Ελλάδας στο γειτονικό Γουδί, όπου 7 Απριλίου 2019, Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, πραγματοποιήθηκε η «προσαρμοσμένη εκδοχή» της Ειρήνης του Αριστοφάνη. Με φόντο τα Άλογα και σπαθί μας τον σατυρικό λόγο του Αριστοφάνη, πλημμυρίσαμε χαρά και παρέα με την Νίκη, τον Βασίλη, τον Παναγιώτη, την Κατερίνα και όλα τα υπόλοιπα παιδιά καταφέραμε και φέραμε Ειρήνη στην Ελλάδα μας. Η Ειρήνη  στο πρόσωπο της Ελένης Αναγνωστοπούλου έδωσε το κύρος και την φυσική αισθητή παρουσία της ηρωίδας του Αριστοφάνη κι έδεσε απόλυτα με το κωμικό δίδυμο των Κωνσταντίνο Γαβρόγλου & Λεονάρντο Θίμο δίνοντας στην θεατρική ομάδα την "Καλύτερη Παράσταση της Σεζόν 2018-2019 μέχρι στιγμής!!!"




Απόψεις των Συντελεστών της Παράστασης:


  4 Οκτωβρίου 2019 στο 4ο Φεστιβάλ Παραδοσιακής Μουσικής, Χορών και Γεύσεων τού Δήμου Ζωγράφου

"Για μένα Ειρήνη σημαίνει: Εκτίμηση. Η εκτίμηση είναι η απαρχή για την εμφύτευση και σταθεροποίηση εξίσου σημαντικών εννοιών όπως: Αγάπη, Αλληλεγγύη, Συμπόνοια, Ευγενής άμιλλα. Αν δεν εκτιμάς αυτό που έχει να σου δώσει ο άλλος μην περιμένεις να εκτιμηθείς. Όταν δεν εκτιμάμε την Ειρήνη ετοιμαζόμαστε για Πόλεμο γιατί ξεχνάμε την ουσία της." δήλωσε η Ελένη Αναγνωστοπούλου για την ΕΙΡΗΝΗ του ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ. 


 22/11/2019: Άγιοι Ανάργυροι (Πρότυπο Οικοτροφείο) 


"Για μένα Ειρήνη σημαίνει Υγεία, αλλά και Αγάπη προς τον συνάνθρωπο" δήλωσε ο Κωνσταντίνος Γαβρόγλου για την ΕΙΡΗΝΗ του ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ




"Για μένα Ειρήνη πιστεύω είναι ένα όμορφο συναίσθημα, υπό την σκέπη της οποίας, όλοι οι άνθρωποι έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν και να μοιραστούν αγάπη, συμπόνοια, φιλία. Κάτω ο Πόλεμος!! Make Love Not War!!" δήλωσε ο Μιχάλης Δημητρίου για την ΕΙΡΗΝΗ του ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ.




 22/11/2019: Άγιοι Ανάργυροι (Πρότυπο Οικοτροφείο) 



"Για μένα Ειρήνη σημαίνει το να κάνεις τον κόσμο να γελάει, να είναι ευτυχισμένος για δύο ώρες, παρακολουθώντας μια θεατρική πράξη, μοιράζοντας απλόχερα γέλιο, χαρά, ευτυχία και να λάβεις το δικό τους χειροκρότημα, σαν μια πράξη Ειρήνης που είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή του κάθε ηθοποιού πάνω στην σκηνή." δήλωσε ο Λεονάρντο Θίμο για την ΕΙΡΗΝΗ του ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ.




 22/11/2019: Άγιοι Ανάργυροι (Πρότυπο Οικοτροφείο) 









"Για μένα Ειρήνη είναι δύο άνθρωποι που ερωτεύονται ελεύθερα ανεξαρτήτως φυλής, γλώσσας, θρησκείας, χρώματος και ο «καρπός του έρωτα» τους να είναι τέχνη και άριστο-τεχνία, πολιτισμός και πολύ-πολιτισμικότητα."  δήλωσε ο Λουκάς Πίτσος για την ΕΙΡΗΝΗ του ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ.

 














Και ναι…! Φτάσαμε αισίως στον τρίτο χρόνο της ομάδας ΘΕΣ Ερωτόκριτος! Τρίτος χρόνος δραστηριοποίησης στα θεατρικά δρώμενα και ευαισθητοποίηση σε κοινωνικούς φορείς και η σκηνική δημιουργία, καλά κρατεί. Η Ειρήνη του Αριστοφάνη για μικρά παιδιά, 2 ετών και άνω συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία της για τρία συναπτά έτη.
Αν μας ρωτήσετε πως αισθανόμαστε, θα σας απαντήσουμε πιο ζωντανοί και κεφάτοι από ποτέ. Άλλαξαν πολλά από την πρώτη παράσταση της Ειρήνης και αυτό ήταν αν μη τι άλλο, αναμενόμενο. Μια παράσταση που ξεκίνησε σαν work in progress, με το πρόσωπο της Ειρήνης σαν πρόσωπο κλειδί που δεν εμφανιζόταν στην πρώτη σεζόν, φτάνουμε στο Σήμερα, με μια Ειρήνη να συμπληρώνει το κωμικό δίδυμο Ερμή- Τρυγαίου και να χαρίζει με τη σιωπή της, την ευημερία και την παύση των εχθροπραξιών. Και δεν είναι μόνο αυτό. Εμφανίζεται ο ξάδερφος του πολεμιστή Κρητικού, επίσης πρόσωπο έκπληξη, που χαρίζει το γέλιο αβίαστα και μας κερδίζει με την εκφραστική του δεινότητα. Ο αεικίνητος Τρυγαίος παρέα με το φαφλατά Ερμή, θα φέρουν και πάλι το πανανθρώπινο μήνυμα της Ειρήνης, με χορό, τραγούδι και κίνηση.
Εντάχτηκα στη δεύτερη σεζόν της Ειρήνης και αυτό που μπορώ να μεταφέρω, είναι ότι το έργο έδεσε διότι βρήκε τα πρόσωπα του και αυτό είχε σαν συνέπεια να εξελιχτεί η παράσταση και να την αγαπήσουν μικροί και μεγάλοι. Για να έρθει η Ειρήνη στη ζωή μας χρειάζεται να κάνουμε χώρο για νέα πράγματα. Όταν ανακυκλώνεις το παλιό, δεν δίνεις ευκαιρία στον εαυτό σου να προχωρήσει και να μάθει. Αγάπησα προσωπική και συνολική εξέλιξη που είχαμε σαν ΘΕΣ Ερωτόκριτος και προσδοκώ νέες κορυφές. Νέα δεδομένα, νέες πληροφορίες που θα μας καταστήσουν πλουσιότερους πνευματικά. Με όχημα μας την αγάπη μας για τον κόσμο του θεάτρου, στοχεύουμε να δοκιμαστούμε στα θεατρικά φεστιβάλ, όχι για να αποδείξουμε ότι μετράμε, αλλά για να δείξουμε ότι η ανθρωπιά υπερβαίνει και υπερέχει όλων. Η ΘΕΣ Ερωτόκριτος απαρτίζεται από ανθρώπους που αρχικά ήταν άγνωστοι μεταξύ τους. Γνωριστήκαμε και γίναμε μια παρέα και ο καθένας πρόσθεσε το δικό του λιθαράκι στην πραγματοποίηση αυτής της παράστασης, μπροστά και πίσω από τα φώτα. Ευχαριστούμε το Μιχάλη Δημητρίου, οδηγό και μέλος της ομάδας ΘΕΣ Ερωτόκριτος διότι χωρίς εκείνον δεν θα μπορούσε η Ειρήνη να ταξιδεύει σε μακρινές αποστάσεις. Ευχαριστούμε το Λουκά Πίτσο που είναι ενεργό μέλος στην επικοινωνία και πανταχού παρών και τα πάντα πληρών στις θεατρικές παραστάσεις, βάζοντας με ακρίβεια τη μουσική. Ευχαριστούμε τους ιδρυτές Λεονάρντο Θίμο και Κωνσταντίνο Γαβρόγλου διότι χωρίς εκείνους δεν θα βλέπαμε τον αριστοφανικό κόσμο με αλλιώτικη κωμική ματιά. Σημασία έχει το ταξίδι, όχι ο προορισμός. Οι θεατρικές στιγμές γράφονται με πολύτιμο μελάνι στο νου μας για να μας συντροφεύουν μελλοντικά και να έχουμε να αφηγούμαστε ότι υπήρξαμε ενεργοί άνθρωποι του θεάτρου.                                                    


Trailer παράστασης για την 3η Σεζόν

Αναγνωστοπούλου Ελένη, απόφοιτος του τμήματος θεατρικών σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσικών και Θεατρικών Κριτικών.


🔻Προσεχώς η Ειρήνη μας του Αριστοφάνη περιοδεύει σε πολλά μέρη της Αττικής 💓💕 με ξεχωριστές και ιδιαίτερες παραστάσεις σε Ιδρύματα-Φορείς, στα Πλαίσια Κοινωνικής και Πολιτιστικής Προσφοράς της Θεατρικής Εναλλακτικής Σκηνής Ερωτόκριτος για την Ένταξη παιδιών με Ειδικές Ικανότητες. Οδηγός του ταξιδιού μας έχει οριστεί το μέλος της ομάδας μας Μιχάλης Δημητρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: